Zwemmen

Locatie:

Stedelijk zwembad ’t Zeepaardje, Heldenplein 13, 1800 Vilvoorde

Prijs:
100 euro per sportjaar,

combineerbaar met andere sporten

Tijd:

Elke zaterdag

Groep 1 van 10u30 tot 11u15

Groep 2 van 11u15 tot 12u00

Zwemmen Special Olympics 2024

Gezamenlijk vertrok een groot deel van onze club in de middag van 8 mei vanuit Vilvoorde naar het sportcentrum in Loverval, waar we gedurende de drie dagen va de spelen met een groot del van onze atleten en coaches zouden verblijven. In de vroege avond ging iedereen naar de openingsceremonie op de Grote Markt van La Louvière.
Daar genoten we van een show vol acrobatiek, dans en muziek. De aanwezigen werden vereerd door de anwezigheid van zijne majesteit de Koning, die de spelen officieel opende. Wat later op de avond keerden onze atleten terug naar hun accommodatie om goed uit te rusten voor de competitie. Iedereen naar bed en lichten uit!
Na een stevig ontbijt begon de eerste dag van de competitie al vroeg in La Louvière, traditioneel de drukste dag voor onze zwemmers. Om iets na 9u30 doken we al in het water voor de 100m vrije slag, gevolgd door de 25m schoolslag en 25m vrije slag.
Het was een ochtend vol emoties met fantastische resultaten: een 4e plaats voor Pieter in een spannende serie van de 100m vrije slag. Medailles waren er op de 25m schoolslag: goud voor Nico, zilver voor Marlies en Dennis, en brons voor Siemon. Op de 25m vrije slag won Hayley een gouden medaille, een geweldige prestatie gezien haar jonge leeftijd en het feit dat haar eerste Special Olympics waren. Goud was er ook voor Zjef, zilver voor Olivier en Siemon, en brons voor Immeke.
Helaas waren er ook teleurstellingen: Melissa en Olivier werden gediskwalificeerd, Melissa omdat zij te snel zwom en Olivier om een kleine technische fout.
Na zo’n intense dag keerden we terug voor het avondeten en een welverdiende nachtrust.
‘s Avonds was het tijd voor onze eigen DJ Rochedo, die een uur lang optrad op het hoofdpodium in het Olympisch Dorp. Helaas konden door de afstand en timing niet alle atleten van ’t Vosje blijven maar een paar kwamen terug naar La Louvière met coach Clarissa en dansten de avond weg.
Vrijdag was opnieuw een volle dag voor onze club. Coaches en atleten keerden terug naar het zwembad in La Louvière, klaar voor een nieuwe dag vol competitie. Er waren wel wat minder wedstrijden voor ‘t Vosje dan de dag ervoor waardoor sommigen een dag vrij hadden met hun families, het Gezonde Atleten Programma bezochten, of genoten van de zon en het plezier in het Olympisch Dorp. Voor de zwemmers was er goud voor Immeke op de 25m rugslag, zilver voor Pieter op de 200m vrije slag, en bronzen medailles voor Zjef en Hayley.

Olivier voelde zich helaas niet zo lekker en keerde terug naar Brussel met onze voorzitter die hem thuis afzette. We waren verdrietig om hem te zien vertrekken, maar het was het een goede beslissing zodat hij kon herstellen.
En zo brak al snel de laatste dag van de competitie aan. Hoogtepunten van de zaterdag waren de gouden en zilveren medailles voor Immeke en Kathy in de 50m rugslag. Een spannende strijd tussen onze twee atleten die de coaches deed springen van vreugde! Marlies had een grote teleurstelling toen ze werd gediskwalificeerd omdat ze te snel zwom. Coach Mitó ging echter in beroep, en er bleek een fout te zijn gemaakt bij haar inschrijftijd. Tranen hadden kunnen worden bespaard, maar uiteindelijk werd de beslissing – terecht – teruggedraaid en kreeg Marlies asnog een dikverdiende zilveren medaille. Cathy en Kathy behaalden respectievelijk goud en zilver op de 50m schoolslag.
De zaterdag eindigde met een ongelooflijke 4x25m estafette. Elk van onze vier estafettezwemmers (Pieter, Cathy, Marlies en Zjef) gaf het beste van zichzelf, wat leidde tot een gouden medaille in een spannende wedstrijd tegen Leuven Aquatics. En zo was ‘t Vosje opnieuw de estafette winnaar van SO België.
Al met al weer een fantastische ervaring! We hebben gelachen (en een beetje gehuild), veel kameraadschap beleefd en de nodige dosis competitie gehad. Onze atleten genoten ook van het Healthy Athletes Programme, dat ze samen met ouders en coaches bezochten.
We misten Jarno en hopen dat zijn gezondheid snel verbetert zodat hij zich weer bij ons kan voegen. We verwelkomden Hayley en Melissa in de zwemcompetitie. Hopelijk wordt Melissa volgend jaar beloond met medailles.
Het is voor al onze atleten belangrijk om deel te nemen aan de reguliere competities, ten eerste voor de ervaring, maar ook zodat de coaches de juiste tijden kunnen inschatten voor de Nationale Spelen. De adrenaline tijdens de wedstrijden maakt veel verschil!
We hadden een geweldig team van coaches met Annick en Saar die zich bij mij aansloten. Onze supporters waren fantastisch, bedankt voor jullie enthousiasme, applaus en motiverende kreten.
Tot volgend jaar in Kortrijk!

Mitó Guerra

Verantwoordelijke administratie zwemmen